To soboto Drožomanija v Mislinji

V soboto, 12. oktobra 2019 se bomo pridružili dogodku Drožomanija, ki se bo med 10. in 16. uro odvil dvorani Poslovnega centra Lopan v Mislinji na Koroškem.

Druženje oz. ‘droženje’ organizira mojstrica peke kruha z drožmi, Anita Šumer, ki je o njem zapisala: Na dogodku bomo vsi Šumerji: moja malenkost, mož Sašo in najin drožasti Rudl. Celodnevni dogodek pa so nam pomagali ustvariti tudi drugi drožoljubi, podporniki in podjetja, s katerimi sodelujem in čigar izdelke uporabljam in cenim. Na več kot 20 stojnicah boste lahko okušali raznovrstna živila, kupovali uporabne izdelke, ki so nepogrešljivi v domu vsakega drožoljuba, prisluhnili predavanju o kruhu, si ogledali delavnico krašenja kruha, ga pozneje tudi poskusili in izvedeli, kje na svetu je prva knjižnica droži in kako deluje. Namen dogodka pa je predvsem navezovanje stikov med drožomani iz vse Slovenije, zato – več nas bo, bolj luštno nam bo!”

Kis in kvas bo na svoji stojnici ponujal vse, kar imamo fermentiranega, od tempehov do sojine omake in staranega kimčija.

Se vidimo!

1100x400_anita_banner.jpg

Marca delavnici fermentiranja

Čas je, da spet začnemo z delavnicami fermentiranja! Prva bo posvečena osnovam fermentacije, v drugi pa se bomo spet učili delati kimči! Udeleženci prve delavnice pa imajo seveda pri prijavi na drugo tudi nekaj popusta. V aprilu ali maju pa je že na vrsti ... nova delavnica, o kateri bomo več povedali kmalu!

Delavnica Osnove naravnega kisanja zelenjave

Čas: SREDA, 7. marec 2018; 17:30 – 20:00

IMG_0836.JPG

Delavnica je namenjena vsem, ki se prvič spoznavate s svetom fermentacije in si želite v svoj jedilnik vnesti več zdravih in okusnih probiotičnih živil.

Naučili se bomo:

  • teoretičnih in praktičnih osnov mlečnokislinskega fermentiranja zelenjave
  • desetih zapovedi naravnega kisanja
  • kisanja zelenjave v slanici (hrustljava cvetača, koleraba in redkev)
  • kisanja zelenjave s soljo (ribano začinjeno korenje in rdeče zelje)
  • delanja rdečega kvassa, tradicionalnega slovanskega fermentiranega napitka iz rdeče pese
  • priprave prav posebne mešanice fermentirane zelenjave, ki pa naj za zdaj ostane še skrivnost!

Vsak udeleženec bo s seboj domov odnesel in doma do konca fermentiral vse, kar bo ustvaril na delavnici.

Delavnico vodita Goran Žerdin (Kis in kvas) in Mateja Tea Dereani.

Kraj: EKO 365, Ljubljana, Runkova 2 (nasproti kina Šiška)

Cena: 63 € / Za vplačila do 2.3. velja popust in je vrednost delavnice 56,43 €.

Za vse, ki se boste prijavili tako na delavnico Osnove fermentiranja kot na nadaljevalno delavnico Naredimo kimči! (22.3.2018), je cena druge delavnice 50 € (namesto 60 €).

Prijave na: kisinkvas@gmail.com ali na tej povezavi.

 

***

Delavnica Naredimo kimči!

Četrtek, 22. marec 2018; 17:30 – 20:00

IMG_0277.jpg

Na delavnici bomo na kratko osvežili teoretične osnove fermentacije, nato pa se lotili priprave dveh razlčic slastne in zdrave probiotične korejske specialitete: kimčija!

Naučili se bomo :

  • kako pripraviti kitajsko zelje na fermentacijo
  • kako pripraviti pasto in začimbno mešanico za pikantni kimči
  • osnovnih principov izbiranja sestavin za nepikantni beli kimči
  • priprave rdečega, pikantnega kimčija
  • priprave belega, nepikantnega kimčija

Oba kimčija, ki ju boste naredili na delavnici, boste odnesli s sabo domov.

Kraj: EKO 365, Ljubljana, Runkova 2 (nasproti kina Šiška)

Cena: 60 € / Za vplačila do 16.3. velja popust in je vrednost delavnice 55 €.

Za vse, ki ste se prijavili tudi na Delavnico Osnove naravnega kisanja zelenjave (22.2.2018) velja cena 50€.

Delavnico vodi Goran Žerdin (Kis in kvas).

Prijave na kisinkvas@gmail.com