Trajnostna pridelava in predelava manj razširjenih beljakovinskih rastlin kot rastlinske alternative živalskim beljakovinam

Kis in kvas od letošnje pomladi sodeluje v projektu Trajnostna pridelava in predelava manj razširjenih beljakovinskih rastlin kot rastlinske alternative živalskim beljakovinam, v sklopu katerega smo zadolženi za raziskovanje in razvoj novega prehrambenega beljakovinskega (fermentiranega) izdelka iz trajnostno pridelanih manj razširjenih beljakovinskih rastlin (čičerika, leča, bob, lupina, visoki fižol in navadna konoplja).

Več o projektu si lahko preberete v naslednjih vrsticah.

Naslov projekta EIP: Trajnostna pridelava in predelava manj razširjenih beljakovinskih rastlin kot rastlinske alternative živalskim beljakovinam

Akronim: BIO – BEL / Trajanje projekta: 2025 – 2028 / Šifra razpisa: IRP31_01 / Koordinator projekta (vodilni partner): Univerza v Mariboru, Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede

Partnerji projekta:

  • – Univerza v Ljubljani, Biotehniška fakulteta, Oddelek za agronomijo (raziskovalna organizacija),

  • – Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije (raziskovalna organizacija),

  • – KGZS, Kmetijsko Gozdarski Zavod Maribor (svetovalna organizacija),

  • – DOM KULTUR, Proizvodnja fermentirane hrane, d.o.o (raziskovalno podjetje),

  • – Žipo Lenart d.o.o. (kmetijsko gospodarstvo),

  • – Zupanc Matej (kmetijsko gospodarstvo),

  • – Horvat Irena (kmetijsko gospodarstvo),

  • – Slavič Marko (kmetijsko gospodarstvo),

  • – Kuhar Peter (kmetijsko gospodarstvo),

  • – Zdolšek Rok (kmetijsko gospodarstvo).

Povzetek projekta

Projekt BIO-BEL se osredotoča na trajnostno pridelavo in uporabo manj razširjenih beljakovinskih rastlin, kot so čičerika, leča, bob, lupina, visoki fižol in navadna konoplja. Te rastline pomembno prispevajo k izboljšanju rodovitnosti tal, zmanjšanju okoljskega odtisa kmetijstva ter zagotavljajo kakovostne rastlinske beljakovine kot trajnostno alternativo živalskim virom.

Kljub številnim prednostim je njihova pridelava v Sloveniji še vedno zelo omejena, predvsem zaradi pomanjkanja prilagojenih sort, znanja o pridelovalnih tehnologijah ter šibke povezanosti med pridelovalci in predelovalci. Projekt vključuje praktične preizkuse na različnih kmetijah, razvoj trajnostnih tehnologij ter raziskave na področju prehranske uporabe teh rastlin. S tem želimo prispevati k razvoju kratkih dobavnih verig in večji prehranski samooskrbi.



Vsebina projekta EIP

Projekt se osredotoča na pridelavo in uporabo manj razširjenih beljakovinskih rastlin, ki pomembno prispevajo k trajnostnemu kmetijstvu, izboljšanju tal in razvoju alternativ rastlinskih beljakovin. Kljub številnim prednostim jih v Sloveniji pridelujemo na zanemarljivih površinah, predvsem zaradi pomanjkanja ustreznih sort, tehnološkega znanja in povezovanja med pridelovalci in predelovalci.

Na kmetijah iz različnih regij bomo izvedli praktične preizkuse za preverjanje primernosti sort in razvoj agrotehničnih rešitev za setev, zatiranje plevela in spravilo. Poseben poudarek bo na praksah, prilagojenih podnebnim spremembam, kot je vključevanje beljakovinskih rastlin v kolobar, kar izboljšuje talne pogoje in povečuje biotsko raznovrstnost.

Projekt bo raziskoval tudi možnosti razvoja inovativnih prehranskih produktov (npr. fermentirani izdelki) iz lokalnih surovin, s ciljem zmanjšanja uvoza in krepitve lokalne prehranske varnosti. Z razvojem novih tehnologij in osveščanjem javnosti želimo omogočiti širšo uporabo teh rastlin in oblikovati konkretne rešitve za večjo prehransko in okoljsko trajnost.



Opis problema

V Sloveniji imajo manj poznane beljakovinske rastline (kot so stročnice in konoplja) bistveno manjši delež v kmetijski pridelavi kot v številnih sosednjih državah. Razlogi za to so:

  • pomanjkanje prilagojenih sort,

  • pomanjkanje znanja in tehnoloških rešitev,

  • slaba povezanost med pridelovalci in predelovalci,

  • neustrezna infrastruktura za čiščenje, skladiščenje in prodajo.

Nizki pridelki v primerjavi z bolj razširjenimi kulturami (npr. koruzo, pšenico) zmanjšujejo ekonomsko privlačnost njihove pridelave. Hkrati globalne motnje v oskrbovalnih verigah in podnebne spremembe poudarjajo nujnost lokalne prehranske varnosti.

Projekt BIO-BEL naslavlja te izzive s spodbujanjem pridelave in predelave teh rastlin, povezovanjem deležnikov in razvojem konkretnih rešitev, ki omogočajo trajnostni prehod v kmetijstvu. Mladim kmetom in drugim pridelovalcem bo omogočeno večje vključevanje v lokalno prehransko verigo, s čimer se izboljšujejo dohodki ter prispeva k ohranjanju naravnega okolja.



Namen in cilji projekta EIP

Namen projekta BIO-BEL je povečati pridelavo in uporabo manj razširjenih beljakovinskih rastlin ter spodbuditi njihov razvoj kot pomembnega dela trajnostnega prehranskega sistema. Cilji projekta vključujejo:

  • povečanje prehranske samooskrbe,

  • razvoj tehnologij pridelave prilagojenih podnebnim spremembam,

  • uvajanje teh rastlin v kolobarje,

  • razvoj lokalnih inovativnih prehranskih izdelkov,

  • krepitev povezovanja med pridelovalci, predelovalci in potrošniki.

Projekt bo znanje prenašal v prakso prek praktičnih preizkusov na šestih kmetijah iz različnih regij. Kmetovalci bodo neposredno sodelovali pri testiranju sort in tehnologij. Rezultati bodo predstavljeni skozi delavnice, strokovne publikacije in spletne platforme, kar bo prispevalo k večji ozaveščenosti in prenosu znanja.

Z razvojem kratkih dobavnih verig, zmanjšanjem okoljskega odtisa in povečanjem uporabe lokalno pridelane hrane projekt dolgoročno prispeva k trajnostnemu razvoju slovenskega kmetijstva in prehranskega sistema.

Cilji in pričakovane spremembe

Glavni cilji projekta so:

  • razvoj in implementacija trajnostnih tehnologij pridelave,

  • izboljšanje pridelkov ob zmanjšanem okoljskem vplivu,

  • spodbujanje zanimanja za prehranske izdelke iz beljakovinskih rastlin.

Z izvajanjem praktičnih poskusov bomo izboljšali vključevanje teh rastlin v kolobar, kar bo prispevalo k večji rodovitnosti tal in večji biotski pestrosti. Hkrati bomo razvijali inovativne prehranske izdelke, ki bodo pripomogli k povečanju uporabe rastlinskih beljakovin v vsakodnevni prehrani. Rezultat projekta bo večja pridelava teh rastlin na slovenskih kmetijah, razvoj novih prehranskih produktov ter večja ozaveščenost o prednostih lokalno pridelanih beljakovinskih živil.

Pričakovani ključni rezultati

Projekt pričakuje naslednje ključne rezultate:

  • povečanje pridelave manj poznanih beljakovinskih rastlin na slovenskih kmetijah,

  • izboljšana tehnologija pridelave, prilagojena različnim sistemom (zlasti ekološkemu kmetijstvu),

  • večja vključenost beljakovinskih rastlin v kolobarje,

  • zmanjšanje potrebe po mineralnih gnojilih zaradi vezave dušika,

  • razvoj priporočil za prilagajanje pridelave podnebnim spremembam (vključno z minimalno obdelavo tal),

  • ohranjanje biotske raznovrstnosti in večja ozaveščenost o prehranskem in ekološkem pomenu teh rastlin,

  • zmanjšanje odvisnosti od uvožene beljakovinske hrane,

  • priprava strokovnih smernic za kmete (prehod na ekološko ali trajnostno pridelavo),

  • povečanje uporabe slovenskih sort,

  • razvoj novih izdelkov iz lokalno pridelanih beljakovinskih rastlin,

  • ozaveščanje o možnostih zamenjave živalskih beljakovin z rastlinskimi.



Projekt Evropskega inovacijskega partnerstva (EIP) je financiran v okviru intervencije IRP – 31 Konzorciji institucij znanja v podporo prehodu kmetijstva v zeleno, digitalno in podnebno nevtralno.

Financiranje: ARSKTRP – Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja – Program razvoja podeželja SKP 2023-2027

Projekt je nadaljevanje projekta EIP ‘Zrnate stročnice – pridelava, predelava in uporaba’.




Opomnik za delavnice fermentiranja

Če vas zanimajo naše delavnice fermentiranja, pa zanje vedno izveste prepozno, vas ni na družabnih omrežjih (povsem razumemo) in zato novica o njih ne pride do vas - ali pa ste nas prosili, da vas obvestimo, pa smo mi vaš kontakt založili pod kup papirjev in je za vedno izgubljen (za kar se iskreno opravičujemo - nameni so bili dobri, a včasih stvari ne gredo po načrtih) se od danes naprej lahko prijavite na naš opomnik za delavnice!

Vsakič, ko bomo napovedali novo delavnico, boste na mail prejeli obvestilo, istočasno z našo javno objavo. Tako boste vedno na tekočem kje in kaj točno se dogaja in nič vas ne bo prehitelo ali presenetilo.

Prijavite se lahko kar tukaj na desni strani —>

Vašega maila seveda ne bomo uporabili za nič drugega kot obveščanje delavnicah, v skladu z GDPR o vas ne bomo hranili nobenih drugih podatkov, na vašo željo pa vas iz seznama kadarkoli izbrišemo (in s tem izbrišemo tudi vse vaše podatke).

Vegafest 2023

Tudi letos se bomo družili na Pogačarjevem trgu - sobota 26. avgust je ta dan!

Naša stojnica bo točno tam, kot že vsa leta, na njej pa vas bo pričakala ponudba, ki jo tudi najbrž že dobro poznate - edini v Sloveniji narejeni (pa še sveži in ekološki) tempehi, najboljši veganski kimchiji, miso paste, umami omake in še kakšna druga fermentirana dobrota.

Se vidimo!

Bliža se delavnica misa in umami omak

V torek, 8. avgusta bomo izvedli še drugo letošnjo poletno delavnico fermentacije!

Tokrat bomo odkrivali skrivnosti sojinih oz. umami omak in miso past - za vas bomo pripravili njihove osnovne (ekološke) sestavine, oplemenitene s ‘koji’ (Aspergillus oryzae) plesnijo, nato pa jih bomo skupaj sestavili v nekaj, kar bo čez nekaj mesecev postalo miso pasta ali omaka in se ob tem naučili več o biokemičnih procesih ter teoretičnih principih priprave teh fermentacij.

Vsak udeleženec bo s seboj domov odnesel par kilogramov bodočega misa in par litrov sojine omake v nastajanju.

Delavnica za potrpežljive navdušence nad fermentacijo!

Cena: 93 € na osebo.

Prijave in informacije na: kisinkvas@gmail.com

miso čičerika chickpea

Poletne delavnice: Kimchi 18. julija, Miso 8. avgusta

Tudi letošnje poletje bomo posvetili širjenju znanja in navdušenja nad fermentacijo - za začetek se na urnik vračajo delavnice!

Takole se tradicionalno naredi kimchi, ki ga boste lahko nato do konca sfermentirali v vaši domači kuhinji ali shrambi.

Tematsko bodo enake lanskim, vsebina pa bo seveda osvežena.

Prvo delavnico kimchija smo morali zaradi nepredvidenih tehničnih težav prestaviti na julij in bo nadomestila delavnico kisanja zelenjave. Datumi so torej naslednji:

18. julij: Vse je lahko kimchi!

8. avgust: Naredi svoj miso

Na vsaki delavnici, ki se bodo odvile pri nas, na Tržaški 48 v Ljubljani, bo 5 ali 6 udeležencev, začnejo se ob 17.30, trajale bodo 2-3 ure, vse, kar boste na njih pripravili, pa gre seveda z vami domov.

Cena prve, kimchi delavnice je 73 €, druga, na kateri se bomo naučili delanja misa in umami omak, pa stane 93 €.

Informacije in rezervacije na kisinkvas@gmail.com

Vabljeni na prvi Festival nabiralništva

Kis in kvas inter allia!

Dvojec Kis in kvas ter ljubiteljskega nabiralca in kuharja Domna Kavčiča, sicer prevajalca iz japonščine, druži ljubezen do kulinaričnih eksperimentov in fermentacije. Za tokratni festival smo združili izkušnje in znanje o prehranskem bogastvu lokalnega samoniklega rastja in starodavnih evrazijskih (domačih, japonskih, korejskih …) načinih in postopkih soljenja, kisanja ali kvašenja in še drugačnega fermentiranja. Na skupni stojnici boste našli divje kimčije in podobne shranke iz divjink, pokusili boste lahko izvorni – divji – boršč iz fermentiranega dežna pa tople pogačice z divjimi nadevi in še kakšno slano in sladko dobroto. Veselimo se vašega obiska.

Več o dogodku vas čaka na tej povezavi!

V maju se vidimo na EKO prazniku v Tolminu

Zima gre h koncu in sezona sejmov, piknikov, festivalov in drugih druženj na prostem se znova začenja!

V soboto, 6. maja se bomo tako udeležili EKO praznika v Tolminu, ki bo dopoldne oživil center mesta. Če ste iz teh koncev, boste imeli končno priložnost na domačem pragu kupiti naše izdelke, mi pa se veselimo, da bomo z vami lahko v živo poklepetali o fermentaciji! Sprejemali bomo tudi naročila, vse podrobnosti o tem pa sporočimo nekaj tednov pred dogodkom

Dodatna jesenska delavnica misa in sojine omake

Zaradi velikega zanimanja bomo v septembru ponovili delavnico delanja misa in sojinih omak!

Dodatni termin je torek, 20. september od 17.30 uri, delavnica se bo odvila v naših prostorih na Tržaški 48.

Vsebina delavnice in cena ostajata enaki - za vas bomo pripravili osnovne (ekološke) sestavine, oplemenitene s ‘koji’ plesnijo, nato pa jih bomo skupaj sestavili v končni izdelek in se ob tem naučili več o procesih in principih priprave. Vsak udeleženec bo s seboj odnesel par kilogramov bodočega misa in nekaj litrov sojine omake v nastajanju - čez nekaj mesecev bosta nared za uporabo v kuhinji. Za potrpežljive navdušence nad fermentacijo! Delavnica vključuje tudi degustacijo.

Cena delavnice: 83 €

Prijave sprejemamo na mail kisinkvas@gmail.com

Se vidimo!

POLETNE DELAVNICE FERMENTACIJE

Junija, julija in avgusta bomo organizirali tri različne delavnice, na katerih se boste lahko naučili priprave fermentiranih izdelkov. Potekale bodo pri nas, na Tržaški 48, vodil jih bo Goran.

Število udeležencev na posamezni delavnici je omejeno na 6, saj se lahko le tako povsem posvetimo vsakemu izmed vas in poskrbimo, da domov odnesete res veliko znanja, poleg dobrot, ki jih boste na delavnici izdelali. Pri vsaki delavnici vas poleg tega čaka tudi darilce - fermentirano, seveda!

Delavnice se začnejo ob 17.30 in trajajo od 2,5 do 3 ure, če se razvije zanimiva debata, pa morda tudi malce dlje! Za udeležbo ne potrebujete predznanja, vso opremo in surovine priskrbimo mi. 

Prijave zbiramo na kisinkvas@gmail.com. Podrobneje o delavnicah:

 

7. junij: KISANJE TAKO IN DRUGAČE

Spoznali boste lahko osnovna pravila naravnega kisanja zelenjave, biokemične procese, ki se pri tem odvijajo, ter najpogostejše napake pri kisanju (pa še načine, kako se jim izogniti ali pa vsaj kako sanirati škodo). Poleg kisanja cele zelenjave v slanici in ribane suho soljene zelenjave, se boste naučili tudi japonske tehnike kisanja zelenjave v riževih otrobih, nukazuke - mi jo bomo malce poslovenili in uporabili ajdove otrobe. 

Cena delavnice: 63 €

 

5. julij: VSE JE LAHKO KIMCHI

Na delavnici se boste naučili priprave klasičnega kimchija ter njegove zanimive sezonske različice iz polnjenih kumar. Poleg tega boste, ker gre tudi pri kimchiju za mlečnokislinsko fermentacijo, še pred tem tudi na tej delavnici dobili vse potrebno znanje o naravnem kisanju zelenjave ter se naučili ustvarjalnega razmišljanja o tem, kaj vse lahko postane kimchi.

Cena delavnice: 63 €

 

2. avgust: NAREDI SVOJ MISO

Kdo pravi, da je priprava misa in sojine omake rezervirana samo za mojstre fermentacije! Naredite ju lahko tudi sami, v majhnih količinah in po vašem navdihu. Za vas bomo pripravili osnovne (ekološke) sestavine, oplemenitene s ‘koji’ plesnijo, nato pa jih bomo skupaj sestavili v končni izdelek in se ob tem naučili več o procesih in principih priprave. Vsak udeleženec bo s seboj odnesel par kilogramov bodočega misa in nekaj litrov sojine omake v nastajanju - čez nekaj mesecev bosta nared za uporabo v kuhinji. Za potrpežljive navdušence nad fermentacijo! Delavnica vključuje tudi degustacijo.

Cena delavnice: 83 €

ODPOKLIC IZDELKA EKO SEZAMOV MISO

Dragi kupci eko sezamovega misa, slabo novico imamo! Dobavitelj nam je pravkar sporočil, da je bila v bio sezamu, ki ga uporabljamo v naših certificiranih eko izdelkih, presežena vrednost etilen oksida in ga je zato doletel odpoklic - z njim pa mora biti odpoklican tudi naš ljubi eko miso iz sezama! Gre za seriji označeni z LOT 3 in LOT 4.

Vse, ki ste izdelek kupili, zato lepo prosimo, da ga vrnete v prodajalno (in takoj prenehate z njegovim uživanjem), mi pa vam seveda povrnemo denar.

Res nam je žal, da je do tega prišlo - kljub temu, da se trudimo uporabljati ekološke surovine, kot kaže tudi to ni vedno garancija, da je surovina kakovostna.

Kmalu nasvidenje, draga pokrita tržnica!

Z zadnjo soboto v decembru se skupaj z letom 2019 poslavljamo od naše stojnice na osrednji ljubljanski pokriti tržnici - ne za vedno, a za nekaj časa gotovo!

Če bodo novoletni in prednovoletni načrti šli po zastavljeni poti, se bomo na tržnici znova srečali še pred pomladjo, a na malo drugačen način in v odlični družbi. Kaj več o tem in o razlogih za našo odsotnost razkrijemo kmalu!

Do takrat pa vabljeni, da naše izdelke poiščete v trgovinah ali jih naročite za prevzem ali dostavo na dom.

To soboto Drožomanija v Mislinji

V soboto, 12. oktobra 2019 se bomo pridružili dogodku Drožomanija, ki se bo med 10. in 16. uro odvil dvorani Poslovnega centra Lopan v Mislinji na Koroškem.

Druženje oz. ‘droženje’ organizira mojstrica peke kruha z drožmi, Anita Šumer, ki je o njem zapisala: Na dogodku bomo vsi Šumerji: moja malenkost, mož Sašo in najin drožasti Rudl. Celodnevni dogodek pa so nam pomagali ustvariti tudi drugi drožoljubi, podporniki in podjetja, s katerimi sodelujem in čigar izdelke uporabljam in cenim. Na več kot 20 stojnicah boste lahko okušali raznovrstna živila, kupovali uporabne izdelke, ki so nepogrešljivi v domu vsakega drožoljuba, prisluhnili predavanju o kruhu, si ogledali delavnico krašenja kruha, ga pozneje tudi poskusili in izvedeli, kje na svetu je prva knjižnica droži in kako deluje. Namen dogodka pa je predvsem navezovanje stikov med drožomani iz vse Slovenije, zato – več nas bo, bolj luštno nam bo!”

Kis in kvas bo na svoji stojnici ponujal vse, kar imamo fermentiranega, od tempehov do sojine omake in staranega kimčija.

Se vidimo!

1100x400_anita_banner.jpg

Marca delavnici fermentiranja

Čas je, da spet začnemo z delavnicami fermentiranja! Prva bo posvečena osnovam fermentacije, v drugi pa se bomo spet učili delati kimči! Udeleženci prve delavnice pa imajo seveda pri prijavi na drugo tudi nekaj popusta. V aprilu ali maju pa je že na vrsti ... nova delavnica, o kateri bomo več povedali kmalu!

Delavnica Osnove naravnega kisanja zelenjave

Čas: SREDA, 7. marec 2018; 17:30 – 20:00

IMG_0836.JPG

Delavnica je namenjena vsem, ki se prvič spoznavate s svetom fermentacije in si želite v svoj jedilnik vnesti več zdravih in okusnih probiotičnih živil.

Naučili se bomo:

  • teoretičnih in praktičnih osnov mlečnokislinskega fermentiranja zelenjave
  • desetih zapovedi naravnega kisanja
  • kisanja zelenjave v slanici (hrustljava cvetača, koleraba in redkev)
  • kisanja zelenjave s soljo (ribano začinjeno korenje in rdeče zelje)
  • delanja rdečega kvassa, tradicionalnega slovanskega fermentiranega napitka iz rdeče pese
  • priprave prav posebne mešanice fermentirane zelenjave, ki pa naj za zdaj ostane še skrivnost!

Vsak udeleženec bo s seboj domov odnesel in doma do konca fermentiral vse, kar bo ustvaril na delavnici.

Delavnico vodita Goran Žerdin (Kis in kvas) in Mateja Tea Dereani.

Kraj: EKO 365, Ljubljana, Runkova 2 (nasproti kina Šiška)

Cena: 63 € / Za vplačila do 2.3. velja popust in je vrednost delavnice 56,43 €.

Za vse, ki se boste prijavili tako na delavnico Osnove fermentiranja kot na nadaljevalno delavnico Naredimo kimči! (22.3.2018), je cena druge delavnice 50 € (namesto 60 €).

Prijave na: kisinkvas@gmail.com ali na tej povezavi.

 

***

Delavnica Naredimo kimči!

Četrtek, 22. marec 2018; 17:30 – 20:00

IMG_0277.jpg

Na delavnici bomo na kratko osvežili teoretične osnove fermentacije, nato pa se lotili priprave dveh razlčic slastne in zdrave probiotične korejske specialitete: kimčija!

Naučili se bomo :

  • kako pripraviti kitajsko zelje na fermentacijo
  • kako pripraviti pasto in začimbno mešanico za pikantni kimči
  • osnovnih principov izbiranja sestavin za nepikantni beli kimči
  • priprave rdečega, pikantnega kimčija
  • priprave belega, nepikantnega kimčija

Oba kimčija, ki ju boste naredili na delavnici, boste odnesli s sabo domov.

Kraj: EKO 365, Ljubljana, Runkova 2 (nasproti kina Šiška)

Cena: 60 € / Za vplačila do 16.3. velja popust in je vrednost delavnice 55 €.

Za vse, ki ste se prijavili tudi na Delavnico Osnove naravnega kisanja zelenjave (22.2.2018) velja cena 50€.

Delavnico vodi Goran Žerdin (Kis in kvas).

Prijave na kisinkvas@gmail.com