Kis in kvas od letošnje pomladi sodeluje v projektu Trajnostna pridelava in predelava manj razširjenih beljakovinskih rastlin kot rastlinske alternative živalskim beljakovinam, v sklopu katerega smo zadolženi za raziskovanje in razvoj novega prehrambenega beljakovinskega (fermentiranega) izdelka iz trajnostno pridelanih manj razširjenih beljakovinskih rastlin (čičerika, leča, bob, lupina, visoki fižol in navadna konoplja).
Več o projektu si lahko preberete v naslednjih vrsticah.
Naslov projekta EIP: Trajnostna pridelava in predelava manj razširjenih beljakovinskih rastlin kot rastlinske alternative živalskim beljakovinam
Akronim: BIO – BEL / Trajanje projekta: 2025 – 2028 / Šifra razpisa: IRP31_01 / Koordinator projekta (vodilni partner): Univerza v Mariboru, Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Partnerji projekta:
– Univerza v Ljubljani, Biotehniška fakulteta, Oddelek za agronomijo (raziskovalna organizacija),
– Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije (raziskovalna organizacija),
– KGZS, Kmetijsko Gozdarski Zavod Maribor (svetovalna organizacija),
– DOM KULTUR, Proizvodnja fermentirane hrane, d.o.o (raziskovalno podjetje),
– Žipo Lenart d.o.o. (kmetijsko gospodarstvo),
– Zupanc Matej (kmetijsko gospodarstvo),
– Horvat Irena (kmetijsko gospodarstvo),
– Slavič Marko (kmetijsko gospodarstvo),
– Kuhar Peter (kmetijsko gospodarstvo),
– Zdolšek Rok (kmetijsko gospodarstvo).
Povzetek projekta
Projekt BIO-BEL se osredotoča na trajnostno pridelavo in uporabo manj razširjenih beljakovinskih rastlin, kot so čičerika, leča, bob, lupina, visoki fižol in navadna konoplja. Te rastline pomembno prispevajo k izboljšanju rodovitnosti tal, zmanjšanju okoljskega odtisa kmetijstva ter zagotavljajo kakovostne rastlinske beljakovine kot trajnostno alternativo živalskim virom.
Kljub številnim prednostim je njihova pridelava v Sloveniji še vedno zelo omejena, predvsem zaradi pomanjkanja prilagojenih sort, znanja o pridelovalnih tehnologijah ter šibke povezanosti med pridelovalci in predelovalci. Projekt vključuje praktične preizkuse na različnih kmetijah, razvoj trajnostnih tehnologij ter raziskave na področju prehranske uporabe teh rastlin. S tem želimo prispevati k razvoju kratkih dobavnih verig in večji prehranski samooskrbi.
Vsebina projekta EIP
Projekt se osredotoča na pridelavo in uporabo manj razširjenih beljakovinskih rastlin, ki pomembno prispevajo k trajnostnemu kmetijstvu, izboljšanju tal in razvoju alternativ rastlinskih beljakovin. Kljub številnim prednostim jih v Sloveniji pridelujemo na zanemarljivih površinah, predvsem zaradi pomanjkanja ustreznih sort, tehnološkega znanja in povezovanja med pridelovalci in predelovalci.
Na kmetijah iz različnih regij bomo izvedli praktične preizkuse za preverjanje primernosti sort in razvoj agrotehničnih rešitev za setev, zatiranje plevela in spravilo. Poseben poudarek bo na praksah, prilagojenih podnebnim spremembam, kot je vključevanje beljakovinskih rastlin v kolobar, kar izboljšuje talne pogoje in povečuje biotsko raznovrstnost.
Projekt bo raziskoval tudi možnosti razvoja inovativnih prehranskih produktov (npr. fermentirani izdelki) iz lokalnih surovin, s ciljem zmanjšanja uvoza in krepitve lokalne prehranske varnosti. Z razvojem novih tehnologij in osveščanjem javnosti želimo omogočiti širšo uporabo teh rastlin in oblikovati konkretne rešitve za večjo prehransko in okoljsko trajnost.
Opis problema
V Sloveniji imajo manj poznane beljakovinske rastline (kot so stročnice in konoplja) bistveno manjši delež v kmetijski pridelavi kot v številnih sosednjih državah. Razlogi za to so:
pomanjkanje prilagojenih sort,
pomanjkanje znanja in tehnoloških rešitev,
slaba povezanost med pridelovalci in predelovalci,
neustrezna infrastruktura za čiščenje, skladiščenje in prodajo.
Nizki pridelki v primerjavi z bolj razširjenimi kulturami (npr. koruzo, pšenico) zmanjšujejo ekonomsko privlačnost njihove pridelave. Hkrati globalne motnje v oskrbovalnih verigah in podnebne spremembe poudarjajo nujnost lokalne prehranske varnosti.
Projekt BIO-BEL naslavlja te izzive s spodbujanjem pridelave in predelave teh rastlin, povezovanjem deležnikov in razvojem konkretnih rešitev, ki omogočajo trajnostni prehod v kmetijstvu. Mladim kmetom in drugim pridelovalcem bo omogočeno večje vključevanje v lokalno prehransko verigo, s čimer se izboljšujejo dohodki ter prispeva k ohranjanju naravnega okolja.
Namen in cilji projekta EIP
Namen projekta BIO-BEL je povečati pridelavo in uporabo manj razširjenih beljakovinskih rastlin ter spodbuditi njihov razvoj kot pomembnega dela trajnostnega prehranskega sistema. Cilji projekta vključujejo:
povečanje prehranske samooskrbe,
razvoj tehnologij pridelave prilagojenih podnebnim spremembam,
uvajanje teh rastlin v kolobarje,
razvoj lokalnih inovativnih prehranskih izdelkov,
krepitev povezovanja med pridelovalci, predelovalci in potrošniki.
Projekt bo znanje prenašal v prakso prek praktičnih preizkusov na šestih kmetijah iz različnih regij. Kmetovalci bodo neposredno sodelovali pri testiranju sort in tehnologij. Rezultati bodo predstavljeni skozi delavnice, strokovne publikacije in spletne platforme, kar bo prispevalo k večji ozaveščenosti in prenosu znanja.
Z razvojem kratkih dobavnih verig, zmanjšanjem okoljskega odtisa in povečanjem uporabe lokalno pridelane hrane projekt dolgoročno prispeva k trajnostnemu razvoju slovenskega kmetijstva in prehranskega sistema.
Cilji in pričakovane spremembe
Glavni cilji projekta so:
razvoj in implementacija trajnostnih tehnologij pridelave,
izboljšanje pridelkov ob zmanjšanem okoljskem vplivu,
spodbujanje zanimanja za prehranske izdelke iz beljakovinskih rastlin.
Z izvajanjem praktičnih poskusov bomo izboljšali vključevanje teh rastlin v kolobar, kar bo prispevalo k večji rodovitnosti tal in večji biotski pestrosti. Hkrati bomo razvijali inovativne prehranske izdelke, ki bodo pripomogli k povečanju uporabe rastlinskih beljakovin v vsakodnevni prehrani. Rezultat projekta bo večja pridelava teh rastlin na slovenskih kmetijah, razvoj novih prehranskih produktov ter večja ozaveščenost o prednostih lokalno pridelanih beljakovinskih živil.
Pričakovani ključni rezultati
Projekt pričakuje naslednje ključne rezultate:
povečanje pridelave manj poznanih beljakovinskih rastlin na slovenskih kmetijah,
izboljšana tehnologija pridelave, prilagojena različnim sistemom (zlasti ekološkemu kmetijstvu),
večja vključenost beljakovinskih rastlin v kolobarje,
zmanjšanje potrebe po mineralnih gnojilih zaradi vezave dušika,
razvoj priporočil za prilagajanje pridelave podnebnim spremembam (vključno z minimalno obdelavo tal),
ohranjanje biotske raznovrstnosti in večja ozaveščenost o prehranskem in ekološkem pomenu teh rastlin,
zmanjšanje odvisnosti od uvožene beljakovinske hrane,
priprava strokovnih smernic za kmete (prehod na ekološko ali trajnostno pridelavo),
povečanje uporabe slovenskih sort,
razvoj novih izdelkov iz lokalno pridelanih beljakovinskih rastlin,
ozaveščanje o možnostih zamenjave živalskih beljakovin z rastlinskimi.
Projekt Evropskega inovacijskega partnerstva (EIP) je financiran v okviru intervencije IRP – 31 Konzorciji institucij znanja v podporo prehodu kmetijstva v zeleno, digitalno in podnebno nevtralno.
Financiranje: ARSKTRP – Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja – Program razvoja podeželja SKP 2023-2027
Projekt je nadaljevanje projekta EIP ‘Zrnate stročnice – pridelava, predelava in uporaba’.