KAJ JE MISO
Vsestranski dodatek, ki ne sme manjkati v nobeni kuhinji!
Dolgočasno zelenjavno juho spremeni v nekaj, kar se z užitkom poje, v pečici pripravljeni zelenjavi doda bogat in slasten okus, sladicam pa skrivnostno piko na i. Na Japonskem se uporablja za pripravo japonske miso juhe, a je veliko več kot le jušna kocka ali okusen nadomestek soli! Je hrana samurajev, ki si je zaradi svojega umami okusa izborila mesto na lestvici najbolj prepoznavnih sestavin sodobne svetovne kulinarike. Tradicionalno je miso narejen iz fermentiranih sojinih zrn in riža ali ješprenja, mi pa smo našega ekološkega čičerikinega naredili iz čičerike, prosa in sončničnih semen.
ZAKAJ JE ZDRAV
Japonci imajo pregovor, ki pravi, da je bolje svoj denar zapraviti za (kakovosten) miso, kot za zdravnika. Glavni razlog za to je, da nepasteriziran miso zaradi fermentacije vsebuje zdravju koristne mikroorganizme in encime, ki ugodno vplivajo na prebavo oz. na črevesno mikrobioto in s tem na celotno telo.
UPORABA
KAKO: Miso lahko namesto soli vmešamo v namaze, ga dodamo juham, enolončnicam, polivkam za solato, marinadam, omakam, namazom in še marsičemu. Okus našega čičerikinega misa se poda tako slovenskim kot japonskim jedem. Domača sveža zelenjava iz vaše Gajbice bo začinjena z miso pomako ali marinado še boljša!
KDAJ: Ker si želimo ohraniti prav vse koristne mikroorganizme v njem, ga dodamo na koncu, ko je jed že kuhana oz. ga čim manj toplotno obdelujemo.
KOLIKO: Uporabimo žličko do žlico na osebo, ali po okusu. Za začetek bolje manj, saj ga je - tako kot sol - jedi lažje dodati kot odvzeti. Pri mladih misih kakršen je naš čičerikin, je prednost ta, da so manj slani in lahko jedi dodamo več okusa, ne da bi jo presolili.
DVA PREPROSTA RECEPTA ZA NAVDIH:
Želimo vam dober tek in veliko veselja pri odkrivanju in ustvarjanju novih okusov!