Cvetačna juha s čičerikinim misom in sezamom
Malo barv, veliko okusa!
Bež je postal sinonim za povprečno, dolgočasno, skratka Brezveze. Kljub temu je danes na našem nedeljskem meniju zelo okusna cvetačna juha iz domače cvetače (bež), čičerikinega misa (bež), česna (bež) in sezama (bež), ki dokazuje, da vse, kar se o tej barvi govori, ni nujno res.
Sestavine (za 2 osebi):
- pol glave cvetače
- večji strok česna
- žlica olivnega olja
- ena do dve žlici čičerikinega misa
- pol žličke tahinija
- beli poper
- sol
- sezamova semena
Dodatek: Če se počutite zelo naklonjeni fermentiranim zadevam in/ ali ste željni dodatnih beljakovin, lahko juhi dodate tempehove kocke. Recept zanje najdete tukaj. Priporočam uporabo tempeha iz graha in fižola, saj je najbolj nežen.
Priprava:
Nasekljan česen na hitro popražimo na olivnem olju. Dodamo na koščke narezano cvetačo, dolijemo vodo in kuhamo, dokler cvetača ni mehka. Odstavimo, počakamo, da se malo ohladi in vmešamo miso. Predlagam, da najprej dodate eno žlico, premešate, poskusite, nato pa dodate še ostale začimbe po okusu oz. še malo miso paste. Med začimbe štejem tudi tahini, saj ima zelo močan okus, ki pri tako nežnih sestavinah pride zelo do izraza. Meni je bilo že pol žličke skoraj preveč!
Juho lahko spasirate v kremo, če želite - jaz je nisem. za konec po juhi posujte še nekaj sezamovih semen in kak dodatek po želji.