Hrustljave tempehove kocke iz pečice
Vedno izginejo še hitreje, kot so narejene - takoj! Potresem jih po solati ali juhi, ali pa jih pripravim kot prigrizek ob pivu. Ker so pripravljene povsem brez maščobe, so hrustljave in take tudi dolgo ostanejo. Če želimo, jim zdravo maščobo lahko dodamo, ko so že na krožniku.
Sestavine (na osebo):
- 100 gr čičerikinega ali sojinega tempeha
- 1/4 žličke soli
- 1/4 žličke sladke paprike
- 1/4 (ali še malo manj) žličke kumina
- 1/4 žličke popra
- 1/4 žličke česna v prahu
Priprava:
Pečico ogrejemo na 175 stopinj in vključimo ventilacijo. Tempeh narežemo na na manjše kocke, jih damo v skledo, potresemo s prej pripravljeno mešanico začimb, pokrijemo in dobro pretresemo, da se začimbe oprimejo tempeha. Ko je pečica ogreta, kocke razporedimo drugo zraven druge na pekač in pečemo 20- 25 minut. Če pečemo v pečici brez ventilacije, je možno, da se bo čas peke podaljšal za 5-10 minut.
Začimbno mešanico lahko seveda prilagajamo okusu: uporabimo lahko curry, pekočo papriko, čili (seveda), garam masalo, mešanico maroških začimb (raz el hanout), ...
Preizkusila sem tudi, kako se obnesejo na enak način pripravljene tanke rezine tempeha in bile so odlične! Hrustljave in bolj nežno začinjene so primerne za pomakanje v ne preveč gosto omako, lahko pa jih uporabimo tudi namesto popečenih kruhkov oziroma hrskov in nanje kaj namažemo.