Hitra in okusna miso omaka

Kaj še narediti z miso pasto, da ni juha? Omako za testenine, recimo.

Sestavine (za 2 osebi):

  • 3 žlice arašidove miso paste

  • četrt ali pol jalapeno čilija brez semen (ali čili v prahu, če nimamo svežega)

  • 1 strok česna

  • malo svežega ingverja

  • žlica olivnega olja

  • par žlic vode ali nesladkanega rastlinskega mleka

  • par listov sveže bazilike

  • kvasni kosmiči ali parmezan

Priprava:

Česen in čili drobno sesekljamo, ingver (par mm korenine) olupimo in nastrgamo. Skupaj z oljem dodamo miso pasti, zalijemo z nekaj žlicami vode ali rastlinskega mleka (za začetek žlica ali dve, več lahko dodamo kasneje, če bo omaka pregosta) in zmešamo. Dodamo kvasove kosmiče ali parmezan po okusu. Za bolj gladko kremasto omako zmiksamo s paličnim mešalnikom.

Če bi želeli omako narediti bolj zdravo in hranljivo, ji lahko dodate poljubno zelenjavo - kuhan grah, popečeno na kockice narezano bučko, liste mlade špinače, rdečo papriko, …

Omako zmešamo s kuhanimi testeninami in okrasimo s čilijem in listi bazilike.