Hitra in okusna miso omaka
Kaj še narediti z miso pasto, da ni juha? Omako za testenine, recimo.
Sestavine (za 2 osebi):
3 žlice arašidove miso paste
četrt ali pol jalapeno čilija brez semen (ali čili v prahu, če nimamo svežega)
1 strok česna
malo svežega ingverja
žlica olivnega olja
par žlic vode ali nesladkanega rastlinskega mleka
par listov sveže bazilike
kvasni kosmiči ali parmezan
Priprava:
Česen in čili drobno sesekljamo, ingver (par mm korenine) olupimo in nastrgamo. Skupaj z oljem dodamo miso pasti, zalijemo z nekaj žlicami vode ali rastlinskega mleka (za začetek žlica ali dve, več lahko dodamo kasneje, če bo omaka pregosta) in zmešamo. Dodamo kvasove kosmiče ali parmezan po okusu. Za bolj gladko kremasto omako zmiksamo s paličnim mešalnikom.
Če bi želeli omako narediti bolj zdravo in hranljivo, ji lahko dodate poljubno zelenjavo - kuhan grah, popečeno na kockice narezano bučko, liste mlade špinače, rdečo papriko, …
Omako zmešamo s kuhanimi testeninami in okrasimo s čilijem in listi bazilike.