Zamrzovanje tempeha

 

Prej ali slej se zgodi, da je tempeha v hladilniku preveč. Razlogi so različni (najpogostejši pri nas doma: ne ljubi se nam kuhati, mama nam je prinesla enolončnice za tri dni, malo smo se uračunali pri načrtovanju jedilnika, supernaporen teden je za nami in je zmanjkalo časa za pripravo kosil in večerij), rešitvi pa samo dve: ali pustimo, da se pokvari in ga vržemo v smeti (ok, to sploh nikoli ni in ne sme biti rešitev, tako da te opcije ne bomo upoštevali) ali pa tempeh zamrznemo.

Zamrzovanje je nadvse priročno tudi, če tempeh kupujete na zalogo (dragi vsi, ki niste iz Ljubljane in to berete - tudi mi si želimo, da bi bili naši izdelki kmalu naprodaj še kje drugje!) ali imate radi, da je v zamrzovalniku vedno nekaj zdrave hrane, za vsak slučaj.

Svež tempeh se prav lepo in brez težav zamrzne, tako njegov rok trajanja podaljšamo na par mesecev. Seveda je najbolje zamrzniti čim bolj svežega, saj je tak najboljši, a tudi tempeh, ki je dan pred iztekom roka uporabe, lahko zamrznete - a sveže zamrznjen bo odmrznjen čvrstejši in okusnejši. 

Odmrznjen tempeh (dobro ga je odmrzovati v hladilniku in odmrznjenega čim prej porabiti - v par dneh) je uporaben v vseh vrstah jedi, ki bi jih pripravili s svežim, malo se spremenita le njegov videz in tekstura. Bela plesen postane prozorna, lažje se vidijo posamezna zrna in tempeh je zato na prvi pogled temnejši.

Razlika med odmrznjenim in svežim tempehom je lepo vidna na spodnji fotografiji:

Levo: pravkar odmrznjen tempeh. Desno: svež tempeh.

Levo: pravkar odmrznjen tempeh. Desno: svež tempeh.

Odmrznjen tempeh na otip postane rahlo lepljiv (kar je pri uporabi suhega začinjanja, ki mu angleško govoreči narodi rečejo dry rub, lahko tudi prednost, saj se začimbe odmrznjenega tempeha še lažje oprimejo) in ne več tako prijetno puhasto mehak. Kljub temu še vedno ostaja čvrst in prožen - kot dokaz o tem, da se lahko tudi odmrznjen tempeh reže na rezine in ob obdelavi ne bo razpadel na posamezna zrna, naj služi spodnji gif, v katerem Goran za potrebe znanosti maltretira rezino pravkar odmrznjenega tempeha iz črnega fižola in graha.

Fleksibilnost: 10/10.

Fleksibilnost: 10/10.

Skratka, če ste bili v dvomu, ali lahko tempeh zamrznete ali ne, zdaj veste, da ga mirne vesti lahko. Seveda pa je vedno najboljši svež!...