Tortilje s tempehom
Brez glutena, z malo ogljikovimi hidrati, veganski in z malo maščobami - recept, ki ga je za nas prispeval osebni trener in prehranski svetovalec Blaž Mihev!
Najprej tortilje! Zanje potrebujemo:
- 2 skodelici (2x240ml) brezglutenske moke
- ½ žličke soli
- ½ žličke pecilnega praška
- 3 žlice olivnega olja
- ¾ skodelice tople vode
Suhe sestavine dobro premešamo in jim dodamo olje ter vodo, vse skupaj premešamo in damo na rahlo pomokano površino, kjer cca 12x premesimo v rahlo testo (če je testo lepljivo, dodajte malo moke, če pa je pretrdo, dodajte vodo). Pokrijte in pustite stati 10 minut. Potem razdelite na 8 enakih delov, ki jih razvaljate v krog in v rahlo naoljeni ponvi vsakega popečete na srednje visoki temperaturi približno 1 min na vsaki strani (dokler se napihnejo in dobijo zlatorjavih pikic). Ko je tortilja pečena, jo damo v posodo, ki jo pokrijemo, saj želimo zadržati vlago in preprečiti, da postane trda.
NAMAZ IZ KISLEGA VEGANSKEGA SIRA
Potrebujemo:
- 50 gr indijskih oreščkov (če nimate zelo zmogljivega mešalnika, jih predhodno za 30 minut namočite in potem odlijete vodo preden jih date v mešalnik)
- 1 veliko žlico kvasnih kosmičev
- ščepec soli
- sok ene limone
50 ml vode (na začetku dodamo le 40 ml, potem postopno dodajamo, saj želimo konsistenco podobno zelo gostemu jogurtu ali sirnemu namazu). Vse skupaj zblendamo do povsem gladke goste zmesi, prestavimo v servirno skodelico in pustimo, da se še malo strdi.
RDEČA SALSA
Potrebujemo:
- 1 konzervo 400gr pasate (nasekljan paradižnik)
- 5 rdečih čilijev (lahko pekoče ali nepekoče)
- 1 čebulo
- sol
- poper
- pest koriandrovih listov
Vse sestavine damo v mešalnik, zblendamo, prelijemo v ponvico in pokuhamo odvečno tekočino, da dobimo primerno gostoto omake. Ko smo zadovoljni z gostoto, omako odstavimo, ohladimo in postrežemo.
NADEV ZA TORTILIJE (za 3 osebe)
Potrebujemo:
- 1 velika rdeča čebula nasekljana na kolobarje
- 1 velika rdeča paprika nasekljana na trakce
- 1 glava brokolija (ali katere koli druge sezonske zelenjave) drobno narezana
- 200 gr. natrganih bukovih ostrigarjev
- 250 gr. tempeha iz črnega fižola narezanega na trakove
- 1 žlica kumine
- 1 žlica sladke rdeče paprike
- 1 žlička kajenskega popra* opcijsko
- 1 avokado narezan na trakove
- 10 češnjevih paradižnikov narezanih na kolobarje
- koriandrovi listi nasekljani
- sol
- poper
- 1 žlica olivnega olja
Olje pogrejemo v ponvi in na njem zlatorumeno popražimo čebulo, dodamo kumino in rdečo papriko, ter kajenski poper, če ga uporabljamo. Popražimo, da zadiši. Nato dodamo papriko in brokoli ter tempeh, vse skupaj na hitro popečemo cca 7 minut, dodamo gobe in kuhamo še 3 minute. Odstavimo, solimo popramo in pokrijemo.
Na mizo postrežemo vse omake, tortilje, nadev in dodatke, da si jih lahko vsak sam po želji sestavi. Predlagam da ½ tortilje premažete s sirom, nadevate z nadevom, dodate avokado, paradižnik, koriander, pokapate z rdečo salso, zavijete in z užitkom pojeste!
Pa dober tek.