Testenine z gobicami, koromačem in črnim misom

Naš kratko starani miso iz črne soje in črnega riža je nekaj posebnega. Barbara Kokelj, ljubiteljska kuharica in avtorica Veganskega priročnika za tradicionalne kuharje ga je vključila v tale zdrav, nežen in okusen recept.

Miso pasta ima malo sladkast okus, tako se mi je takoj porodila ideja, da vključim koromač, da doda svojo svežino, sladkobo in aromo. Prav tako v omaki ostane hrustljav, tako se lepo poveže s kremno teksturo omake šampinjonov in al dente skuhanimi testeninami.

Potrebujemo (za 2 osebi):

  • ½ rdeče čebule (nasekljana)

  • 3 stroki česna (nasekljani)

  • ½ gomolj koromača (narezanega na kvadratke cca 5mm)

  • 4 cvetki brokolija

  • 4 cvetki cvetače

  • 1 čž sirnega veganskega namaza 

  • 1 JŽ kvasnih kosmičev

  • ½ dcl rastlinskega mleka + voda po želji (se doliva)

  • 1 JŽ oljčnega olja

  • 1 JŽ Črne miso paste

  • 6 šampinjonov

  • Pest nasekljanega svežega peteršilja

  • Poper

  • Poljubne testenine (jaz sem uporabila brez glutenske – koruzne z riževo moko)

  • Korenje, mikrozelenje za dekoracijo

Testenine damo kuhati v slan krop po navodilih proizvajalca.

Med tem pripravimo omako:

Na oljčnem olju popražimo čebulo, da postekleni, vmešamo česen, da zadiši. Nato dodamo gobice in miso pasto. Premešamo za kakšno minutko in vmešamo še ostalo zelenjavo. Prilijemo rastlinsko mleko, popopramo, dodamo rezino rastlinskega kremnega sira (če tega nimamo, bodo tudi kvasni kosmiči dovolj). Po potrebi dodamo še nekaj tekočine, da se vse lepo poveže.

Predlog za serviranje:

Serviramo s trakci svežega korenja in mikrozelenjem.