Pasta, tempeh vino!
Recept za omako za testenine s tempehom, gobami in rdečim vinom. Ker ... zakaj ne bi živila, ki izhaja iz Azije in je narejeno v Sloveniji iz kanadske čičerike, uporabili v italijansko navdahnjenem receptu, v katerem so še francoske gobe, hrvaško vino (ne, ni teran ...), japonska sojina omaka in avstrijske testenine!
Omaka je res okusna in hitro narejena, in če je prepričala Gospo Mamo, ki pregovorno ne mara niti poskusiti ničesar novega, kaj šele, da bi pojedla do konca in vprašala za repete, bo najverjetneje prepričala tudi vas.
Sestavine (za 3-4 osebe):
- 250 gramov tempeha
- 1 majhna čebula, nasekljana na drobne koščke
- 2 žlici olivnega olja
- 2 žlici sojine omake
- 1 dl rdečega vina
- 150 gramov gob po izbiri, nasekljanih
- 2 dl paradižnikove mezge (paradižnikovi koščki se, preverjeno, ne obnesejo najbolje)
- 1 česen, drobno nasekljan
- bazilika
- sol, poper
- dodatek: kvasovi kosmiči (ali parmezan, če niste vegani) + deci vina, seveda!
Priprava:
Tempeh z rokami zdrobimo ali nasekljamo na majhne koščke. Če želite, da je omaka bolj gosta, ga lahko celo zmeljete. Jaz ga nasekljam tako, da nekaj zrn ostane celih in dobi omaka dodatno teksturo, nekaj pa jih postane eno s paradižnikovo mezgo.
Na ponvi segrejemo olje in na njem prepražimo tempeh, česen in čebulo. Dodamo sojino omako, čez 5 minut pa še nasekljane gobe. Ko gobe postanejo mehke, zalijemo z vinom, da zavre. Na koncu dodamo še paradižnikovo mezgo in baziliko ter kuhamo 15 minut. Če je treba, dosolimo in popopramo - soli raje ne dodajamo prej, saj je sojina omaka ponavadi več kot dovolj slana.
Omako prelijemo čez kuhane testenine - ali pa kuhane in odcejene testenine vržemo v omako in premešamo. To zadnje priporočam le, če imate količine točno odmerjene, saj se mi je že zgodilo, da je bil končni rezultat gora testenin s premalo omake.
Jedi se podajo kvasovi kosmiči (ali parmezan), ki jih potresemo po pripravljeni jedi in premešamo, da se stopijo.