Tempeh in zelenjava v sladko-kisli pomarančni omaki s kvinojo

Še en recept, ki je v našo kuhinjo priselil iz druge kuhinje! Tokrat na naših straneh gostuje veganska kuharica Sabina Turk

 Brokoli! Kaj bi brez njega.

Brokoli! Kaj bi brez njega.

(piše Sabina) Ta recept je zaradi kvinoje in tempeha prava proteinska bomba. Kvinojo sicer lahko nadomestimo tudi z rižem. Pomarančno omako sem delala prvič in me je tako navdušila, da sem prepričana, da bo tudi vas. S tempehom se poda res odlično!

Potrebujemo:

  • 200g tempeha (jaz sem uporabila tistega iz črnega fižola in graha), narezanega na kocke
  • 1 korenje, narezano na manjše koščke
  • 1 skodelice brokolija, narezanega na  manjše koščke
  • ½ skodelice pora, narezanega na tanke trakce
  • 1 skodelica kvinoje
  • sezamovo olje (ali katero drugo rastlinsko olje)
  • sol, poper, paprika v prahu, kumina
  • sezam (po želji)

Za sladko-kislo pomarančno omako:

  • 1 pomaranča
  • 1 skodelica vode
  • strok česna, narezan na manjše koščke
  • 1 čajna žlička naribanega ingverja
  • 2 jedilni žlici koruznega škroba
  • 4 jedilne žlice light sojine omake (oziroma po okusu)
  • 1 jedilna žlica riževega kisa
  • 2 jedilni žlici kokosovega sladkorja (lahko nadomestimo s sladilom po želji)
  • čili (za tiste, ki imam radi bolj pekočo hrano)
  • sezamovo olje

Postopek priprave:

Kvinojo speremo pod toplo vodo (da malo izgubi grenkobo) ter jo kuhamo v dvojni količini vode, ki smo ji dodali ščep soli, po navodilih (približno 12-15 minut). Ko je kuhana, jo dobro premešamo in pustimo pokrito še približno 5 minut.

Medtem na sezamovem olju prepražimo zelenjavo in tempeh (zelenjava naj ostane še malo hrustljava), katerim dodamo poper, papriko v prahu, kumino in malo soli po okusu.

V drugi (malo globlji) ponvi pripravimo pomarančno omako. Najprej ožamemo pomarančo. Na sezamovem olju na majhnem ognju na kratko popražimo ingver in česen, ravno toliko, da česen zadiši (ne več kot 1 min), dodamo stisnjen pomarančni sok, pol skodelice vode, rižev kis, sladkor in sojino omako. Dobro premešamo. Drugo polovico vode zmešamo s koruznim škrobom in počasi dodamo ostalim sestavinam. Kuhamo na zmernem ognju ter večkrat dobro premešamo z metlico. Kuhamo, dokler se omaka ne zgosti (približno 5 minut). Po želji lahko v omako dodamo tudi čili, da nas še dodatno pogreje :).

Ko je omaka pripravljena, jo zmešamo s popraženo zelenjavo in tempehom. Postrežemo s kvinojo in posujemo s sezamom.

Dober tek!