Tempeh s curryjem in sladkim krompirjem

Sodelovanje s Curryandlove se nadaljuje! Tokrat je Klara tempeh iz fižola in graha začinila s curryjem in poprom, družbo pa mu delata sladki krompir in paradižnikova omaka.

Začinjene in pečene rezine tempeha v dobri družbi. Foto: Klara Avsenik.

Začinjene in pečene rezine tempeha v dobri družbi. Foto: Klara Avsenik.

Klara je recept seveda objavila na svojem blogu, mi pa ga z njenim dovoljenjem objavljamo tudi tu. Srečo je treba deliti!

Sestavine:

  • 4 srednje veliki sladki krompirji (ne preveliki, da se ne bodo predolgo rabili pečt
  • 250 g tempeha iz graha in fižola
  • 2 žlički curryja
  • 2 ščepa soli
  • Kokosovo olje
  • 3 dl paradižnikove omake (najboljše, če so v njej paradižnikovi koščki)
  • Sol
  • 2 žlici medu; javorjevega sirupa za vegansko verzijo

Priprava:

  1. Sladke krompirčke večkrat prebodi z vilico ter peči na 200°C 35-45 minut (odvisno od njihove velikosti). Preveri če so pečeni tako, da zarežeš v enega z nožem. 
  2. Proti koncu peke krompirja nareži tempeh na okoli 0.5 cm debele rezine. Vsako rezino premaži s kokosovim oljem. V skledici zmešaj curry in sol. Nežno povaljaj rezine v tej mešanici. Ko rezino povaljaš jo otresi – ne želimo preveč curryja na njej.
  3. V ponvi segrej okoli eno žlico kokosovega olja ter popeči rezine tempeha na vsaki strani (cca. 1 minuto na vsaki strani).
  4. V kozici segrej paradižnikovo omako, ji dodaj sol ter med in dobro premešaj.
  5. Pečen sladek krompir zareži, ga nadevaj s paradižnikovo omako in na vrhu položi pečen tempeh. Vse skupaj lahko še potreseš s kokosom. 
  6. Postrezi takoj.