Tempeh burger

Tempeh burger a.k.a. polpeta a.k.a. tempeh pleskavica. Ker je čas, v katerem živimo, čas hamburgerjev, ni bilo druge kot iznajti svoj tempeh burger.

Recept zanj je, kot ponavadi, zelo preprost in dopušča improvizacijo ter izboljšave po lastnem okusu. Prav zato, ker so okusi različni, sem tokrat naredila polpetno maso, ki nima intenzivnih začimb in jo zato zlahka nadgradite kakor vam je drago.

Kljub temu je že ta osnovna polpeta dovolj okusna, da sem ji za odličen burger dodala le nekaj motovilca in doma narejen kimchi (fermentirano in pikantno začinjeno kitajsko zelje - spet ni šlo brez čilija).

Sestavine:

  • 250 gramov čičerikinega tempeha (lahko poskusite tudi s kakšnim drugim)
  • 2 stroka česna
  • pol manjše čebule
  • 2-3 žlice sojine omake
  • 1 laneno jajce*
  • poper, listi koriandra, peteršilj
  • žlica olja

Priprava:

Tempeh razdrobimo in pretlačimo z vilico ali na grobo zmiksamo, dodamo drobno sesekljana česen in čebulo, laneno jajce,* žlico olja, sojino omako ter začimbe. Dobro zmešamo in rokami oblikujemo polpete (najboljše so manjše polpetke v velikosti žlice, saj se lepše in hitreje spečejo), ki jih spečemo na malo olja (kakih 5 min na vsaki strani oz. dokler ni lepo zapečena) ali v pečici (175 stopinj, cca 30 min). Če je masa preveč suha, dodamo nekaj vode, če pa je preveč mokra, pa so odlična rešitev drobtine (ali to, da se vdamo v usodo in namesto polpet naredimo tempehovo palačinko). In to je to!

* Laneno jajce je veganski nadomestek običajnega jajca. Naredimo ga tako, da žlici drobno zmletih lanenih semen dodamo 2-3 žlice vode. Dobro zmešamo, počakamo 10 min in zmes lanu in vode se spremeni v nekaj ravno prav sluzastega, da nadomesti običajno jajce. Jedi ne doda nobenega okusa, v polpetah in pecivih pa služi predvsem temu, da vse skupaj ne razpade.