Paniran tempeh

Včasih se prileže tudi kaj malo manj zdravega. Z razlogom ali brez!

Sestavine:

  • sojin ali čičerikin tempeh, narezan na palčke
  • drobtine 
  • 1 dl rastlinskega mleka po izbiri ali laneno jajce (če niste vegani, lahko seveda uporabite navadno jajce, razžvrkljano)
  • mešanica začimb v prahu po izbiri (priporočam: česen in peteršilj / česen in kumin)
  • sol in poper
  • olje za cvrtje
  • dodatek: (p)omaka po izbiri (pri nas je bila domača salsa z jalapeno čiliji)

Priprava:

Tempeh narežemo na tanjše palčke in jih začinimo. To je najlažje narediti tako, da v plastični posodi s pokrovom prej pripravimo mešanico začimb s soljo in poprom, dodamo tempehove paličke, pokrijemo in dobro pretresemo. Nato v plitvo posodico nalijemo rastlinsko mleko (ali laneno jajce oz. jajce, če niste vegani), v drugo pa nasujemo drobtine, ki jim prav tako dodamo malo izbranih začimb. Vsako tempehovo palčko najprej pomočimo v mleko/jajce, nato pa dobro povaljamo v drobtinah. Včasih je treba malo bolj pritisniti, da se drobtine oprimejo tempeha.

Pripravljene tempehe zlagamo na krožnik, nato segrejemo olje do vročega. Iskanje prave temperature je zame vedno pot v neznano, ker tako redko kaj paniram, da se moram učiti vsakič znova povsem od začetka - upam, da gre vam kaj bolje! Ko je olje dovolj vroče, da ga tempeh ne bolj vsrkal vase pol ponve (recimo, ko vanj potresemo malo drobtin in se začnejo takoj cvreti), a ne prevroče (zažgane drobtine pač niso dobre), vanj previdno položimo tempehove palčke in jih cvremo približno minuto do dve na vsaki strani. Ko so lepo rumene, jih vzamemo iz ponve in položimo na papirnato kuhinjsko krpo, ki bo vsrkala odvečno olje.

Kar prepričana sem, da bi se dalo tempehe panirati tudi v pečici, po skoraj enakem postopku, a nisem še preizkusila, ker je bila pečica ravno zasedena.  

Ponudimo seveda čim prej, dokler so še topli in hrustljavi, zraven pa (p)omako po izbiri.