Kaj se dogaja v kozarcu nepekočega kimčija 

In zakaj se sploh še vedno nekaj dogaja?

nepekoč kimchi ležeča.jpeg

Zakaj je kozarec nepekočega kimčija napihnjen, čeprav je bil v hladilniku? Zakaj pri odprtju še vedno malo brbota in lahko slišimo, kako iz njega sikajoče ubeži plin?

Razloga za preplah ni, saj je, kot ponavadi, vsega kriv naraven proces fermentacije, ki je pri nepekočem kimčiju zaradi visoke vsebnosti sladkorja, ki ga prispeva sadje in krajšega časa fermentacije še bolj intenziven, kot pri pekoči različici. In ker je kimči nepasteriziran, se živahni procesi kisanja ne ustavijo niti, ko kimči preložimo iz soda v kozarce.

Po tem, ko kimči zapusti našo kuhinjo in se preseli v vaš hladilnik, se torej še vedno kisa in spreminja, mlečnokislinske bakterije pridno predelujejo ves sladkor, ki je še ostal v njem, saj je to njihova glavna hrana v procesu fermentacije. Pri tem se sprošča ogljikov dioksid (CO2), ki ne more nikamor uiti, dokler ne odprete kozarca.

Skratka, če nepekoč kimči še vedno diši po nepekočem kimčiju (kiselkasto, rahlo po čebuli in česnu, rahlo sladko in začinjeno) in ima okus po nepekočem kimčiju, in ste ga hranili na hladnem, v skladu z navodili, je še vedno povsem dober in užiten, kljub temu, da je več kot očitno še zelo živ (in probiotičen)!