Mariniran tempeh
Sladko-slan tempeh, hrustljava zelenjava in rezina dobrega kruha - to je to.
Malo smo ponosni nase, da smo uspeli narediti sendvič iz samih fermentacij - za podlago je dvakrat fermentirani (testo in proso sta vsak zase fermentirana) pšenično/rženi kruh s proseno kašo, spečen Pri Divjem Kvasu, na njem leži na trakove narezani naravno kisani korenček (čili se je kisal skupaj z njim in mu dodal malo ostrine), osrednje mesto v sendviču pripada mariniranemu tempehu, za dobro mero pa ga krasi še malo kisane (naravno, seveda) mlade čebule in čilija.
Sestavine (za 5-6 kruhkov):
250 gramov tempeha po izbiri
6-7 žlic sojine omake (manj slana je v tem primeru boljša)
1 zvrhana žlička drobljenega suhega timijana
1 žlica olivnega olja
1 strok česna
¼ čebule
1 žlica javorjevega sirupa ali rjavega sladkorja
kruh
kisana zelenjava po izbiri
Priprava:
Čebulo in česen nasekljamo in v skledici ali plastični posodici temeljito zmešamo z vsemi ostalimi sestavinami, razen tempeha, zelenjave in seveda kruha. Tempeh narežemo na približno pol centimetra debele rezine. Ponev segrejemo in če je kolikor toliko spodobna, nam ni treba dodajati olja. Vsako rezino tempeha dobro okopamo v marinadi in jo položimo na ponev. Dobro je marinado vsake toliko dobro premešati, saj se sladkor ali javorjev sirup rada usedeta na dno. Na nizkem ognju rezine tempeha pečemo na vsaki strani nekaj minut, dokler ne postanejo rjave in lepo zapečene, čebula ob tem malo karamelizira in postane sladka. Kaj sledi, je jasno: naložimo tempeh na kruh, dodamo kisano zelenjavo (kisana zelenjava gre RES lepo zraven, ampak najbrž tudi sveža paše - komaj čakam domače paradižnike!) in pojemo. Dober tek!