Juha iz arašidovega misa s porom in algami

Ugotovili smo, da je najbolj znana jed iz tradicionalne sojine miso paste miso juha, mi pa iz našega arašidovega misa juhe sploh še nikoli nismo naredili! Treba je bilo hitro ukrepati. Sploh, ker smo bili lačni.

Kar je super pri juhah je to, da lahko z malo talenta za improvizacijo doma skoraj vedno najdete dovolj sestavin za juho. In če vam novoizumljeni recept slučajno uspe, se ga splača zapisati (možnost, da boste kdaj v hladilniku imeli spet točno ta nabor sestavin je sicer majhna, ampak mogoče se pa zgodi).

Kasneje sem sicer ugotovila, da je nekaj sestavin te zelenjavne miso juhe enakih sestavinam omake za testenine, ki sem jo naredila prejšnjič, ampak to samo pomeni, da je bila dobra, kajne (in ne, da imamo v hladilniku vedno iste stvari, sploh ne, kje pa)).

Sestavine:

2 zvrhani žlici arašidovega misa
1 por
žlička nastrganega svežega ingverja
2 žlici olivnega olja
3 stroki česna
pol čebule
pest zdrobljenih suhih kombu alg
50 gramov riževih špagetov (japonski ajdovi tudi pašejo)
poper
100 gramov gob

Priprava:

(Še preden začnemo s kuhanjem, je treba v skodelici mlačne vode namočiti alge, da se rehidrirajo in postanejo bolj podobne algam.)

Na olju najprej na hitro prepražimo nasekljano čebulo, nato česen, da zadiši. Dodamo narezan por in gobe ter 10-15 minut pražimo  (skrbno pazimo, da se ne zažge - pomagata nizek ogenj in pogosto mešanje). Zalijemo s poljubno količino vode (po občutku, jaz imam raje gostejše juhe, zato z vodo šparam), dodamo alge (z vodico, v kateri so se namakale) in začinimo z ingverjem in poprom. Naj zavre in se kuha 5 min, nato dodamo še rezance in ko so skuhani, ugasnemo ogenj in v juho vmešamo še miso. 

Ker je miso precej gost, ga je pametno še pred vmešanjem razredčiti v gladko maso z nekaj žlicami vode - tako, kot se dela puding iz vrečke. 

Dodatki: jaz sem povrh potresla nasekljane arašide, del omizja pa si je zaželel poširanega jajca. Oboje je poželo odobravanje.