Čili s tempehom
Veganska pekoča dobrota, kot vse enolončnice še boljša naslednji dan.
Ob pisanju tega recepta ugotavljam, da zadnje čase prav v vse vtaknem vsaj malo čilija, v prahu ali kar narezanega (v zamrzovalniku imamo za vsak slučaj kako kilo ali dve zamrznjenih jalapeno čilijev)! Zato zdaj na tem mestu javno obljubljam, da bo naslednji recept BREZ čilija in niti malo pekoč!
No, saj tudi tale chili con tempeh lahko naredite povsem nepekočega, ampak potem ne vem, če ga lahko potem še imenujete chili. Enolončnica s tempehom morda? (Hm, ideja za naslednji - nepekoč - recept).
Sestavine:
1 čičerikin ali sojin tempeh (250g)
1 konzerva paradižnika v koščkih ali mezge (domača je najboljša, seveda)
1 lonček koruze (sveže, zamrznjene ali iz konzerve)
1 konzerva oz. 200 gramov kuhanega fižola (če kuham svojega, v čiliju namesto vode uporabim vodo od kuhanja fižola)
1 manjši sladki krompir ali 1 lonček na kocke narezane buče (tiste oranžne)
1 zelena paprika
pol jalapeno čilija z nekaj semeni (odvisno, kako pekoč želite, da je čili - več semen = bolj pekoče) ali četrt žličke čilija v prahu
2 žlici olivnega olja
1 večja čebula
2-3 stroki česna
1 žlička mlete sladke paprike
1 žlička kumina (ne kumine)
origano, koriander in/ali peteršilj
poper, sol
Postopek priprave:
Na olivnem olju na hitro prepražimo čebulo in nato bolj na hitro še česen, samo toliko, da zadiši. Dodamo na koščke narezano zelenjavo (sem štejem tudi sladki krompir), paradižnikovo mezgo in začimbe. Tempeh narežemo na koščke ali ga kar z rokami zdrobimo na zrna ter ga dodamo v lonec. Premešamo, zalijemo z vodo (ali s fižolovo vodo) in pustimo da vre toliko časa, da je zelenjava kuhana, ponavadi je to približno pol ure. Če je treba, na koncu še enkrat dodamo začimbe, po okusu. Tudi glede tega, koliko vode dodati, je odločitev povsem osebna - jaz imam rada tako gost čili, da žlica v njem skoraj brez težav sama stoji pokončno, po želji pa lahko z nekaj več tekočine nastane čili mineštra ...