Poletni golaž iz paprik in tempeha
Madžarski lecsó na veganski način.
Paprike že zorijo - bele, rdeče, zelene - in vse so uporabne v tem odličnem poletnem golažu. Lecsó, jed, iz katere je izpeljan ta golaž, sem prvič poskusila pred nekaj leti v Budimpešti, a ker je v originalu precej neveganska (tradicionalni recept zahteva svinjsko mast, panceto in še pikantno salamo!) in ‘težka’, je tu veganska in letnemu času primernejša različica (pa seveda je tudi bolj zdrava).
Sestavine:
- 4-5 paprik (lahko so samo ene barve, najbolje pa je, če je vsakih malo)
- 150 gramov tempeha (priporočam čičerikinega ali sojinega)
- 2 čebuli
- zvrhana žlica mlete sladke paprike
- zvrhana žlička dimljene paprike
- 2 zrela paradižnika
- poper, sol
- 2-3 žlice olivnega olja
- Če želite, da je zadeva pikantna: pol žličke ostre paprike v prahu
Priprava:
Na olivnem olju do mehkega prepražimo na srednje debelo narezano čebulo. Vmešamo veliko žlico mlete sladke paprike in dodamo nasekljan paradižnik ter očiščeno in na koščke narezano papriko. Pokrijemo in na majhnem ognju kuhamo vsaj pol ure, da se paprika povsem zmehča. Priporočljivo je dodati še malo vode, da se slučajno ne zažge.
Medtem pripravimo tempeh: narežemo ga na kockice in začinimo s soljo, poprom in dimljeno papriko v prahu (najbolje, da ga skupaj z začimbami zapremo v plastično posodico in dobro pretresemo). Pekočo papriko lahko dodamo že kar takoj v jed ali pa k začimbam za tempeh.
Tako pripravljene tempehove kocke lahko v enolončnico dodamo na dva načina: jih na hitro popečemo na ponvi in dodamo papriki že med kuhanjem (tako bodo mehkejše in manj intenzivnega okusa), ali pa jih spečemo v pečici (kot tempehove kocke) in jih dodamo jedi šele, ko je že na krožniku. Takšne so bolj hrustljave in bolj močno začinjene.
Jed je pripravljena, ko so paprike lepo mehke in paradižnika ni več razpoznati, ker se je razkuhal v omako. Dober tek!